Történetünk

A Polgárőr Egyesület Tompa megalakulása
1994

Tompa Város a Duna-Tisza közén, az országhatártól (mely Kis Jugoszláviával határos) 4 km-re van.
Ezen a területen van egy határátkelőhely, a Tompai FEP.
Tompát átszeli az 53-as út egy szakasza, amelyen átmenő nemzetközi forgalom van, ezen bonyolódik le a nemzetközi és bevásárló turizmus.
Tompához nagy kiterjedésű erdős és mezőgazdasági terület tartozik, ahol a megnevelt, avagy kitermelt faanyagok, valamint mezőgazdasági termények lopása, dézsmálása előfordul.
Hozzátartozik az is, hogy az 1999-es rendszerváltást követően megszűnt a rendőrség munkáját segítő Önkéntes Rendőri szervezet, valamint feloszlott a Munkásőrség. Kialakult a „zavaros időszak”. Így a bűnözés komoly mértékeket öltött helyi és országos viszonylatban is.
Mindezek szükségessé tették, hogy a lakosság öngondoskodó formában igyekezzen segíteni a bűnözés visszaszorításában, a bűnmegelőzésben.
 

A fentiekre való figyelemmel kezdtem megszervezni, megalakítani a polgárőr egyesületet.
Élvezve a település vezetésének erkölcsi támogatását 1994. január 24.-én megtartottuk az Alakuló Közgyűlést. Akkor Faluvédő Egyesület Tompa néven 35 fővel.
A megalakult egyesületnek elsődleges célja, a településünkön a bűncselekmények megelőzése, a lakosság közbiztonság érzetének a megőrzése, megerősítése.
 

Az egyesület vezetősége az alábbiak szerint lett megválasztva:
Elnök: Véh Béla
Titkár: Nagy Teleki István
Vezetőségi tag: B. Horváth Józsefné
 

Az érdemi munka 1994.02.28.-án indult.
Az elmúlt 24 év alatt sok változáson ment keresztül az egyesület. Megváltozott a neve, így lett Tompai Polgárőr Egyesület, több alkalommal kellett módosítani az Alapszabály okmányunkat, azóta megjelent a Polgárőr Törvény, a polgárőrök közfeladatot ellátó személy fokozott jogi védelmet kaptak, a vezetők elvégezték a Vezető Képző tanfolyamot, tanfolyamokat. Rendszeres az állomány jogi, szakmai, önvédelmi képzése.

Rendelkezik az egyesület szolgálati gépkocsival, szolgálati telefonokkal, adó-vevő rádiókkal.
 

Az egyesület vezetői időrendi sorrendben:

Elnök Elnök helyettes Titkár
1. Véh Béla - Nagy Teleki István
2. Kismárton József - Nagy Teleki István
3. Körmöci Béla - Őzkúrt Valéria
4. Vezdán János Nagy Teleki István Solti József